Suunnittelupöydältä tuotantoon – Olemme käynnistäneet asennukset Harjavallan metanointilaitoksella

Bioreactors are arriving to Harjavalta biometnanation plant

Tämä vuosi alkoi vauhdikkaasti ja saamme jälleen uutisoida uudesta virstanpylväästä Suomen ensimmäisen synteettisen metaanin tuotantolaitoksen toimituksessa. Käynnistimme nimittäin on-site asennukset Harjavallan tuotantolaitoksella.

Ensimmäiset viikot keskityimme huoltotasojen rakentamiseen. Tällä valmistauduttiin bioreaktorien, kestävän metaanintuotannon ytimen, saapumista laitokseen ja viime viikolla aloitimme bioreaktorien toimitukset ja asennukset.

Bioreaktoreista puheen ollen, jos et loppuvuodesta huomannut niin teimme lyhyen videon, jotta sinun on mahdollista kurkistaa Kaarinan tuotantolaitokseen. Q Power -tiimi työskenteli syksyllä reaktorien valmistuksen parissa kovasti, ja juuri ennen joulua ilmoitimme ylpeänä kaikkien 42 bioreaktorimoduulin valmistumisesta. Ja tietenkin haluamme näyttää, miten se tehtiin joten tässä linkki videoon. Nyt näitä merkittäviä askeleita kohti laitoksen valmistumista on ilo jakaa usein. Luonnollisesti on paljon kuvaavampaa jakaa kuvia bioreaktoreista ja työn tuoksinnasta kuin insinööreistä työpöydän ääressä, vaikka esimerkiksi suunnittelua on tehty tiiviisti heti projektin alusta alkaen.

Uuden luomisen innostus

Tällaisen täysin uuden tuotantolaitoksen rakentaminen on harvinaista herkkua. Tavallisemmin insinöörit ja muut tekniikan ammattilaiset nimittäin pääsevät osallistumaan olemassa olevien laitosten laajennus- tai parannustöihin. Nyt rakennetaan täysin uudenlaista laitosta ja synnytetään kokonaista teollisuuden alaa vetytalouden ja sähköpolttoaineiden saralla, se tuo oman erityisen innostuksen projektiin. Ajan myötä eMetaanin tuotantolaitosten rakentaminen on arkipäivää, ja uusia tehtaita rakentuu jatkuvasti, eikä jokainen uusi etappi ole ehkä enää uutinen. Toivon kuitenkin vilpittömästi, että emme koskaan menetä sitä kipinää, joka syntyy, kun aloitamme uuden projektin, tutkimme uusia teknologioita ja luomme asioita yhdessä asiakkaidemme kanssa. Emme rakenna ainoastaan laitosta; vaan kyse on tulevaisuuden muokkaamisesta ja kestävän energian tuotannon edistämisestä, laitos kerrallaan.

Tiedän, että olen maininnut tämän monta kertaa aiemminkin, mutta mainitsen vielä kerran: Tämä projekti on merkityksellinen kaikille mukana oleville osapuolille, sillä P2X Solutionsin Harjavallan vedyn ja synteettisen metaanin tuotanto ovat Suomen avaus vetytalouteen. Ensimmäisiä kertoja on siis luvassa vielä useaan otteeseen.

Yhdessä viemme eteenpäin uusiutuvan energian, vetytalouden ja synteettisten polttoaineiden alaa.

Tuomo Kautto is Q Powers project manager in the Finlands first industrial scale methanation plant delivery.

Blogin on kirjoittanut Tuomo Kautto

Q Powerin projektipäällikkö. Hän vastaa asiakasprojektien onnistuneesta toteutuksesta ja keskittyy laadukkaaseen ja oikea-aikaiseen toimitukseen. Tuomolla on pitkä kokemus prosessisuunnittelusta sekä tausta ympäristöteknologiasta ja bioenergiasta. Hän on omistautunut edistämään kestävää energiantuotantoa.

Kategoriat: