Historiallinen hetki suomalaisessa vetytaloudessa: Suomen ensimmäisen synteettisen metaanin tuotantolaitoksen reaktorimoduulit ovat valmiita.

Viime viikon alkupuolella Q Powerin tuotantolaitoksella Kaarinassa oli kova vauhti päällä, sillä Suomen ensimmäisen teollisen mittakaavan metanointilaitoksen bioreaktorimoduulien valmistaminen oli loppusuoralla. Iloksemme kertoa, että P2X Solutionsille Harjavaltaan tulevat 42 bioreaktorimoduulia valmistuivat joululuksi!

Vetytalous ja synteettiset polttoaineet ovat uusi, kasvava teollisuuden ala. Suomessakin on suunnitteilla useita hankkeita, joissa on tavoitteena toteuttaa ratkaisuja uusiutuvan energian ja synteettisten polttoaineiden tuotantoon. Q Powerin Harjavaltaan P2X Solutionsille toimittama synteettisen metaanin tuotantolaitos on Suomen ensimmäinen kaupallinen laitos, mutta ei viimeinen. Laitoksessa osa vihreästä vedystä, jota P2X Solutions tuottaa Harjavaltaan rakenteilla olevassa vihreän vedyn tuotantolaitoksessa, jalostetaan eMetaaniksi. Molempien laitosten osalta rakennustyöt ovat käynnissä.

Vuosien kehitystyö konkretisoituu

Q Power on kehittänyt jo usean vuoden ajan teknologiaa synteettisen polttoaineen tuotantoon. Tänä vuonna kehitystyö on ottanut konkreettisen muodon, kun käynnistimme reaktorimoduulien sarjatuotannon elokuussa Kaarinaan avatussa toimipisteessä. Nyt, noin 4 kuukautta myöhemmin, olemme saavuttaneet merkittävän virstanpylvään, kun kaikki 42 reaktorimoduulia ovat valmiita.

Q Powerin toimitusjohtaja Eero Paunonen iloitsee reaktorien valmistumisesta ”Olen erittäin ylpeä meidän porukastamme, joka on sitoutuneesti ja ratkaisukeskeisesti vienyt sekä tuotantolinjaston kehittämistä että varsinaista valmistusta eteenpäin. Aina, kun asioita tehdään ensimmäistä kertaa, törmätään haasteisiin, mutta hyvällä asenteella ja saumattomalla yhteistyöllä ne on saatu ratkaistua, joten olemme saaneet reaktorit valmiiksi etuajassa.” Hän jatkaa kiittäen myös kumppaneita
“Q Powerilaiset eivät ole ainoita, jotka ovat tehneet hienoa työtä tämän osalta, projektissa on mukana myös kumppaneita, joiden kanssa asioita on viety erinomaisesti eteenpäin. Haluankin vilpittömästi kiittää kaikkia tahoja.”

Q Power have finished a total of 42 bioreactor modules for methanation

Myös Anni Alitalo, Q Powerin tuotekehitysjohtaja, on erittäin tyytyväinen valmiiden reaktorimoduulien riviä katsoessaan. ”Olen ollut mukana Q Powerin kehitystoiminnasta alusta saakka. On todella hienoa nähdä, miten reilu 15 vuotta sitten syntyneestä ajatuksesta tuottaa mikrobien avulla synteettistä metaania on syntynyt tuotekehityksen myötä konkreettinen tuote.” Alitalo kommentoi ja jatkaa

”Olen tällä hetkellä suorastaan riemuissani, kun näen reaktorien valmistuneen. Tämä etappi on myös osoitus siitä, miten vahva yhdessä tekemisen kulttuuri Q Powerilla on ja miten sitoutuneita olemme auttamaan asiakkaitamme toteuttamaan ilmaston kannalta kestäviä ratkaisuja.”

Teknistä huippuosaamista suunnittelusta valmistukseen

Q Powerin metanointiratkaisun ytimessä ovat mikrobit, jotka ovat erikoistuneet metaanin tuotantoon jo miljoonien vuosien ajan. Valmistamamme moduulit ovat mikrobien koti ja siksi teknisen laadun varmistaminen on meille tärkeää aina teräsrakenteista moduulien varusteluun ja viimeistelyyn.

”Me asetamme mikrobien hyvinvoinnin etusijalle ja siksi panostamme myös laadun varmistamiseen. Tämä toimitus on ensimmäinen laatuaan ja on ollut hienoa nähdä, miten toteutus suunnitelmista käytäntöön on edennyt.” kommentoi Q Powerin Harjavallan toimituksesta vastaava projektipäällikkö Tuomo Kautto ja jatkaa ”Erityisesti olen ollut iloinen siitä laadukkaan tekemisen tasosta, jota kaikki työntekijämme ovat toteuttaneet. On ollut mukavaa nähdä, miten tuotantolaitoksessa on ollut vauhti päällä ja hymy herkässä.”

Halusimme avata virtuaaliset ovet tuotantolaitokseemme ja tarjota kaikille mahdollisuuden kurkistaa kulisseihin. Oheisen videon myötä pääset katsomaan, miltä reaktorien valmistaminen näyttää. Meille power-to-x on jo arkipäivää eikä ainoastaan tulevaisuuden haavekuvia. Lupaamme kuitenkin jatkaa samalla uteliaisuudella, innokkuudella ja laadulla myös jatkossa.

Kategoriat: