Meistä

Q Power tänään

Q Power on innovatiivinen ja konkreettisia ratkaisuja tuottava yritys, joka taistelee ilmastonmuutosta vastaan. Q Powerilla on useita patentoituja teknologioita, joilla tuotetaan tehokkaasti hiilineutraaleja synteettisiä polttoaineita korvaamaan fossiilisia polttoaineita. Yhtiön juuret ja arvot ponnistavat syvältä Paraisten Qvidjan kartanon maaperästä, muistuttaen meitä pitämään huomiomme luonnon hyvinvoinnissa, konkreettisissa ratkaisuissa ja asiakasarvon tuottamisessa.

Tavoitteenamme on olla merkittävä uusiutuvan energian ratkaisuiden tuottaja.

Missio

Missiomme on tuottaa konkreettisia ratkaisuja ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun.

CO2 on meille raaka-aine, joka on pidettävä suljetussa kierrossa energiajärjestelmässä. Pyrkimyksenämme on rakentaa energiajärjestelmää, joka perustuu suojeluun, eikä fosiilisen energian käyttöön.

Visio

Visiomme on tuottaa parhaat ratkaisut tehokkaan ja kestävän energiajärjestelmän rakentamiseen.

Pyrimme kaikin keinoin kohti hiilineutraalia maailmaa. Haluamme ratkaista uusiutuvan energian varastointiongelman ja auttaa yrityksiä korvaamaan fossiiliset polttoaineet sekä vähentämään CO2-päästöjä.

Historia

Tarinamme alkaa sieltä, missä mikrobit ovat tuottaneet metaania miljoonien vuosien ajan: suolta. Professori Erkki Aura haki vuonna 2007 suolta mikrobeja ja ryhtyi tutkimaan mahdollisuuksia biometaanin hallittuun valmistamiseen niitä hyödyntäen. Tästä sai alkunsa meidän matkamme mikrobien kanssa.

Menetelmän tutkimiseen ja kehittämiseen osallistuivat Auran lisäksi Q Powerin pääkehittäjät ja johtoryhmän jäsenet Anni Alitalo ja Marko Niskanen. Innovaatioidemme kehittäminen saavutti merkittävän virstanpylvään vuonna 2016, kun pääomistajamme Ilkka Herlin ja Saara Kankaanrinta hankkivat kehitetyn teknologian omistukseensa.

Matka on ollut pitkä ja se on vaatinut vahvan vision, paljon tietoa ja osaamista, monia yrityksiä ja epäonnistumisiakin, hitusen onnea, valtavasti kärsivällisyyttä ja etenkin oikeat ihmiset, joiden intohimona on ollut kehittää teknologiaa, jolla voidaan konkreettisesti torjua ilmastonmuutosta.

Q tulee Qvidjasta: tuotantolaitoksemme ja laboratoriomme sijaitsevat Paraisilla Qvidjan tutkimustilalla.

On-site piloting
2024
Synteesikaasun fermentoinnin pilotointi Ruotsissa
Q Powersin ensimmäinen kansainvälinen projekti toteutettiin Cortuksen ja Biokarftin kanssa Synferm-projektissa, jota organisoi BEIC. Projektin aikana toteutimme kumppaneidemme kanssa pilotin, jossa Q Powerin bioreaktorissa jalostetaan biometaani puukaasutuksessa syntyneestä synteesikaasusta.
On-site piloting
2024
Methanation unit delivered by Q Power in P2X Solutions site Harjavalta
2022
Teollisen mittakaavan metanointitoimitus P2X Solutionsille Harjavaltaan
P2X Solutions rakentaa Suomen ensimmäistä vihreää vetylaitosta. Osa kestävästi tuotetusta vedystä jatkojalostetaan eMetaaniksi Q Powerin toimittamassa 3,3 MW:n metanointilaitoksessa.
Methanation unit delivered by Q Power in P2X Solutions site Harjavalta
2022
Fortum and Q Power co-operation in piloting. Image copyright Fortum
2022
Fortum waste-to-energy
Waste-to-Energy -pilotti Fortumin Riihimäen jätteenpolttolaitoksella Tavoitteena oli pilotoida hiilidioksidin talteenottoa Fortumin jäte-energialaitoksen savukaasuista ja demonstroida koko polku synteettisen metaanin tuotannon osalta.
Fortum and Q Power co-operation in piloting. Image copyright Fortum
2022
2021
Pilotointia yhdessä asiakkaiden kanssa
Power-to-Methane yhteistyö Kerava Energian kanssa. Demonstroimme kaukolämpöbiovoimalaitosten savukaasujen hiilidioksidin talteenottoa ja hyödyntämistä. Maailman pienin metanointilaitos yhdessä Wärtsilän ja Soletair Powerin kanssa Dubain maailmannäyttelyssä.
2021
Q Power on-site pilot utilizes botteled botteled hydrogen
2020
Pilotointia huonolaatuisella kaatopaikkakaasulla
Pilotoimme yhdessä suomalaisen jätteenkäsittely-yrityksen LSJH:n kanssa erittäin onnistuneesti huonolaatuisen kaatopaikkakaasun metanointia ilman esipuhdistusta. Pilotti ylitti odotuksemme, koska mikrobit jopa puhdistivat osan epäpuhtauksista.
Q Power on-site pilot utilizes botteled botteled hydrogen
2020
Q Power and ST1 pilot plant
2019
Q Power perustetaan
Q Power perustetaan kaupallistamaan innovaatioita. Ensimmäinen teollinen pilotti toteutetaan onnistuneesti ST1:n Vantaan bioetanolilaitoksen yhteydessä.
Q Power and ST1 pilot plant
2019
Q POwr technology
2015
1. sukupolven reaktorimalli valmis.
1. sukupolven reaktori otetaan onnistuneesti käyttöön ja jatkokehitykseen.
Q POwr technology
2015
2010
T&K-työ saa vauhtia
Anni Alitalo ja Marko Niskanen liittyvät tiimiin. Ensimmäiset laboratoriomittakaavan metanointikokeilut.
2010
2007
Metanointimatka alkaa
Erkki Aura kerää talteen ensimmäiset metanogeeniset mikrobit
2007

Q Powerin perustajat

Perustajamme ja pääomistajamme Saara Kankaanrinta ja Ilkka Herlin ovat tehneet määrätietoista ja konkreettista työtä ilmastomuutoksen torjumiseksi jo pitkään. He ovat omistautuneet Itämeren suojelutyöhön sekä biodiversiteetin ja ilmaston vaalimiseen. Ennen Q Poweria, Herlin ja Kankaanrinta olivat perustaneet Elämä Itämeri Säätiön, Soilfood Oy:n sekä Qvidja Kraft Oy:n. Kankaanrinta ja Herlin kehittävät Qvidjan kartanosta ravinne- ja energiaomavaraista maatilaa. Tarkoituksena on hoitaa maata tavalla, joka maksimoi hiilensidonnan ja monimuotoisuuden.