Suomen ensimmäinen suuren mittakaavan power-to-methane -toimitus etenee – Q Power tilaa e-metaanin reaktorin moduulirakenteita Enersenseltä

Q Power solmi Enersensen kanssa toimitussopimuksen. Kuvassa Marko Niskanen, Eero Paunonen,

Power-to-x teknologiatoimituksiin erikoistunut yhtiö Q Power ja päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense ovat solmineet merkittävän sopimuksen metanointilaitoksen reaktorimoduulien teräsrakenteiden toimittamisesta. Sopimus liittyy Q Powerin P2X: Solutionsille Harjavaltaan toimittamaan synteettisen metaanin tuotantolaitokseen, joka rakentuu vihreän vedyn tuotantolaitoksen yhteyteen. Laitokset ovat edelläkävijöitä vetytaloudessa ja synteettisten polttoaineiden tuotannossa, sillä molemmat ovat mittakaavassaan Suomen ensimmäisiä.

Osa Harjavallassa kestävästi tuotetusta vedystä jalostetaan synteettiseksi metaaniksi Q Powerin toimittamassa metanointilaitoksessa. Laitos toimitetaan ja otetaan käyttöön vuonna 2024 samanaikaisesti vihreän vedyn tuotantolaitoksen kanssa.

Q Powerin prosessi on elävä: reaktorit sisältävät metanoinnin sydämen eli mikrobit ja siksi reaktorien tulee olla erittäin korkeatasoisia ja tasalaatuisia. ”Sen lisäksi, että valmistus on tehokasta, meille on tärkeää, että voimme luottaa kumppanimme laadukkuuteen valmistuksessa. Valitsimme Enersensen toimittajaksi Harjavallan projektiin, sillä heillä on osaamista tämän kaltaisten korkealaatuisten tuotteiden sarjavalmistamisesta. Me haluamme tarjota Q Powerin mikrobeille parhaan mahdollisen kodin ja toimintaympäristön” kommentoi Q Powerin tekninen johtaja Marko Niskanen, Technical Director at kumppanin valintaa.

Q Powerin toimittama Suomen ensimmäinen e-metaanin tuotantolaitos on näkyvä merkki energiamurroksen etenemisestä. “Me Enersensellä haluamme olla rakentamassa päästötöntä energiajärjestelmää. Olemme jo pitkään tehneet töitä erilaisten uusiutuvan energian tuotantoratkaisujen parissa ja toimittaneet energiasektorille koko elinkaaren kattavia palveluita. Olemme iloisia, että Q Power valitsi meidät mukaan tähän historialliseen projektiin. Se on osoitus siitä, että olemme onnistuneet teoissamme,” kommentoi Jaakko Leivo, Jaakko Leivo, liiketoimintajohtaja, Smart Industry, Enersense.

Laadukkuuden lisäksi on tärkeää, että kumppanit jakavat yhteiset toimintaperiaatteet. ”Jaamme Enersensen kanssa yhteisen näkemyksen ja tavoitteen päästöttömän energiajärjestelmän rakentamisesta. Olemme iloisia, että sopimuskumppanillamme on samanlainen arvopohja kuin meillä, ja vahvaa teknologista osaamista” Niskanen totetaa.

Uusiutuvien polttoaineiden tarve kasvavaa vauhdilla. Synteettisillä polttoaineilla tulee olemaan merkittävä rooli hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä energiantuotannossa, mutta myös teollisuuden ja liikennesektorin päästöjen vähentämisessä. Power-to-x-teknologioille on kysyntää sekä Suomessa että globaaleilla markkinoilla. Q Powerin tavoitteena on olla merkittävä kansainvälinen teknologiatoimittajana mahdollistamassa asiakkailleen siirtymisen kohti fossiilivapaata ja omavaraista energiajärjestelmää.

Lisätietoja:

Q Power

Eero Paunonen, toimitusjohtaja
Puhelin +358 44 425 2269
Sähköposti: eero.paunonen@qpower.fi

Marko Niskanen, tekninen johtaja
Puhelin +358 50 357 5363
Sähköposti: marko.niskanen@qpower.fi

Enersense

Jaakko Leivo, liiketoimintajohtaja
Puhelin +358 40 079 4543
Sähköposti: jaakko.leivo@enersense.com

Enersense viestintä:
Tommi Manninen, viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja
Puhelin +358 40 043 7515
Sähköposti: tommi.manninen@enersense.com

Q Power lyhyesti

Q Power mahdollistaa asiakkailleen siirtymisen kohti fossiilivapaata ja omavaraista energiajärjestelmää kehittämällä ja toimittamalla asiakkailleen kustannustehokkaita, korkean hyötysuhteen omaavia power-to-x tuotantoteknologioita. Tavoitteemme on valmistaa vuosikymmenen loppupuolella 500 MW uusiutuvien synteettisten polttoaineiden tuotantokapasiteettia vuosittain. Q Power – Konkreettisia ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi www.qpower.fi

Enersense lyhyesti:

Enersense International Oyj on päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja, joka on vahvasti mukana tukemassa vallitsevaa energiamurrosta ja mahdollistamassa päästötöntä yhteiskuntaa. Enersense-konsernin liikevaihto vuonna 2022 oli 268 miljoonaa euroa. Yhtiö työllistää yhteensä noin 2 000 henkilöä, ja se toimii Suomessa ja kansainvälisesti. Enersensen osake noteerataan Nasdaq Helsingissä (ESENSE). Yhtiön verkkosivut sijoittajille löytyvät osoitteesta www.enersense.com/sijoittajalle.

Kategoriat: