Q Powerin mikrobiologinen metanointi mahdollistaa Fortumin uraauurtavan pilotin

Tavoitteena kierrättää jätteenpolton hiilidioksidipäästöt uusiksi materiaaleiksi

Fortum on aloittanut yhdessä Q Powerin kanssa Riihimäen jätteenpolttolaitoksella pilotin, jonka tavoitteena on ottaa jätteenpolttolaitoksesta vapautuva hiilidioksidi talteen ja käyttää sitä raaka-aineena uusien korkealaatuisten materiaalien, kuten muovin, valmistuksessa. Carbon2x-konseptin avulla jätteenpolton ilmastovaikutuksia voidaan tuntuvasti vähentää sekä kaksinkertaistaa muovipakkausten kierrätysaste Suomessa.

Riihimäen pilotissa otetaan hiilidioksidi talteen jätteenpolttolaitoksen savukaasuista, jonka jälkeen se ohjataan Q Powerin bioreaktoreihin. Lisäämällä mikrobiologiseen prosessiin uusiutuvalla energialla tuotettua vetyä saadaan tuloksena hiilineutraalia polttoainetta, synteettistä metaania. Metaania voidaan edelleen hyödyntää jatkojalosteiden kuten muovien raaka-aineena. Q Powerin teknologian etuna on sen skaalautuvuus, prosessin vakaus sekä markkinoiden paras hyötysuhde (82%). CO2 talteenotossa käytetään CarbonReUsen kemikaalivapaata teknologiaa.

”Q Powerin tarjoamat Power-to-X ratkaisut soveltuvat paitsi fossiilisia korvaavien uusiutuvien polttoaineiden tuotantoon, myös erittäin hyvin hiilidioksidin jatkojalostamiseen erilaisiksi arvotuotteeksi. Riihimäellä tuotetaan hiilineutraalia synteettistä metaania, jota asiakkaallamme Fortumilla on tarkoituksena jatkossa hyödyntää muovien raaka-aineena. Kehitämme teknologiaamme monipuoliseksi alustaksi, joka mahdollistaa uusiutuvan metaanin lisäksi myös muiden arvojakeiden tehokkaan tuotannon tulevaisuudessa.” kertoo Q Powerin toimitusjohtaja Eero Paunonen.

Tutustu tarkemmin Q Powerin Power-to-X ratkaisuihin verkkosivuillamme.

Tutustu tarkemmin Carbon2x-konseptiin Fortumin verkkosivuilla.

Lisätietoja:

Eero Paunonen, toimitusjohtaja, Q Power Oy, eero.paunonen (at) qpower.fi, puh. +358 44 425 2260

Anni Alitalo, R&D johtaja, Q Power Oy, anni.alitalo (at) qpower.fi, puh. +358 50 320 6286

Q Power on vuonna 2019 perustettu innovatiivinen suomalainen teknologiayritys, joka on erikoistunut hiilineutraalien synteettisten polttoaineiden valmistamiseen. Q Power on kehittänyt hyötysuhteeltaan maailman parhaan teknologian synteettisen metaanin tuotantoon ja yhtiöllä on vankkaa osaamista myös muista Power-to-X ratkaisuista kuten kaasutus-, vedyntuotanto- ja hiilidioksidin talteenottoteknologiat.

Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminta

Johdamme muutosta kohti vähäpäästöistä energiajärjestelmää ja resurssien optimaalista hyödyntämistä. Tavoitteenamme on tukea asiakkaidemme liiketoimintaa luonnonvaroja säästäen ja kiertotaloutta edistäen. Teemme yhteistyötä asiakkaidemme kanssa rakentaaksemme vastuullisia ratkaisuja ja taataksemme arvokkaiden materiaalien kierron ja haitallisten aineiden poistamisen kierrosta.

Kategoriat: