Q Power ja Convion yhdistävät voimansa ja lupaavat kasvattaa biokaasulaitosten tuotantomäärää merkittävästi

Lehdistötiedote 12.10.2023

Suomalainen synteettisen polttoaineen tuotantoteknologioihin erikoistunut yhtiö Q Power ja Kiinteäoksidielektrolyyseri ja -polttokennoteknologian edelläkävijä Convion ovat solmineet yhteistyön kehittääkseen tehokkaan konseptin biokaasulaitoksille tuotantomäärän maksimoimiseksi. Yhteistyö yhdistää tehokkaasti Q Powerin metanointiteknologian ja Convionin vedyntuotanto- ja polttokennoteknologian vastaamaan kasvavaan biokaasun jalostustarpeeseen. Yhdessä kehitetty konsepti on modulaarinen ja täysin skaalautuva biokaasun tuotantolaitoksiin jopa alle 1 MW:n teholuokista alkaen.

Biogas storage

Tarve vähentää hiilidioksidipäästöjä ja korvata tuontikaasu paikallisilla jakeilla on johtanut uusiutuvien polttoaineiden kasvavaan kysyntään sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Paikallisesti tuotettu biokaasu on tehokas, mutta vain osittain hyödynnetty resurssi maakaasun tarjonnan ja kysynnän välisen kuilun kaventamiseksi. 

Biokaasulaitosten täysi potentiaali käyttöön

Biokaasun jalostaminen / hiilidioksidin erottaminen on oleellinen vaihe. Perinteisesti biokaasu on puhdistettu erottamalla siitä hiilidioksidi (CO2 ) ja vapauttamalla se ilmakehään. Tämä on arvokkaan materiaalin tuhlausta. . Q Powerin ja Convionin kumppanuuden tavoitteena on uudistaa tämä prosessi yhdistämällä metaanin ja vedyn tuotantoteknologiat yhtenäiseksi konseptiksi, joka poistamisen sijaan hyödyntää biokaasun hiilidioksidin ja maksimoi biokaasulaitoksen tuotannon.

Biokaasulaitoksen tuotantomäärää saadaan kasvatettua ja raaka-aineet hyödynnettyä, kun biokaasun sisältämä hiilidioksidi (CO2) muutetaan metaaniksi (CH4) Q Powerin metanoinnin avulla hyödyntäen lisäksi elektrolyysillä tuotettua uusiutuvaa vetyä (H2). Näin saadaan merkittävästi lisättyä uusiutuvan polttoaineen tuotantoa. Yksittäinen tuottaja voi jopa kaksinkertaistaa tuottamansa kaasumäärän. Kaasun tuotantomäärän kasvattamisen lisäksi konsepti tarjoaa ainutlaatuista joustavuutta; Convionin elektrolyyserit voivat muuttaa toimintatapaansa ja käyttää biokaasua polttoaineena ja tuottaa sähköä, esimerkiksi kun sähkön hinta on korkea. Tämä järjestelmän kaksisuuntaisuus tarjoaa suurempaa joustavuutta uusiutuvan energian sääriippuvuuteen ja samalla tarjoaa vaihtoehtoisia tuloja tuotantolaitoksen omistajille, jotta he voivat optimoida toimintaansa.

Korkean hyötysuhteen teknologioilla kannattavaan lopputulokseen

Convionin kehittämät kiinteäoksidielektrolyyseri- (SOEC) ja polttokennojärjestelmät (SOFC) tuovat useita etuja yhteiseen konseptiin. Teknologiat tunnetaan erinomaisesta tehokkuudestaan, mikä tekee niistä ensisijaisen valinnan eri mittakaavojen sähkön ja vedyn tuotantoon. Korkean käyttölämpötilan ansiosta hiilivetyjä, kuten biokaasua, voidaan käyttää suoraan polttoaineena sähköntuotantoon 60 % nettotehokkuudella, ja sivutuotteena syntyvä lämpö on helposti hyödynnettävissä. Höyryelektrolyysin vedyntuotannon hyötysuhde on yli 85 %. Convionin kaksisuuntaisessa järjestelmäalustassa nämä kaksi käyttötapaa yhdistyvät ja tarjoavat asiakkaalle äärimmäistä joustavuutta laitoksen optimointiin.

Q Powerilla on yli vuosikymmenen kokemus tutkimuksesta ja kehityksestä, ja yhtiö on erikoistunut hiilidioksidineutraalien synteettisten polttoaineiden tehokkaaseen tuotantoon. Heidän mikrobiologinen metanointeknologiansa perustuu suomalaiselta suolta kerättyyn ainutlaatuiseen mikrobistoon. Erityisen rakenteensa vuoksi Q Powerin teknologia on tiettävästi markkinoiden tehokkain metanointiteknologia, jolla saavutetaan vedystä metaaniksi 81 % laitostehokkuus ja tämän lisäksi syntyvä ylijäämälämpö voidaan hyödyntää esimerkiksi kaukolämmössä. Modulaarinen teknologia voidaan helposti skaalata pienimuotoisista ratkaisuista teolliseen mittakaavaan ja tästä syystä teknologia soveltuu erinomaisesti myös biokaasulaitoksille.

Q Power CEO Eero Paunonen

"Meillä on Convionin kanssa mahdollisuus tuoda biokaasusektorille ainutlaatuinen konsepti, joka auttaa biokaasun tuottajia kasvattamaan tuotantomäärää sekä vähentämään päästöjä."

”Odotan innolla yhteistyötä ja erityisesti konseptin valmistumista. Meillä on Convionin kanssa mahdollisuus tuoda biokaasusektorille ainutlaatuinen konsepti, jonka myötä mahdollistamme biokaasulaitosten tuotannon lisäämisen ja päästöjen vähentämisen” kommentoi Q Powerin toimitusjohtaja Eero Paunonen ”Konseptissa hyödynnämme hiilidioksidin ja kasvatamme myytävän lopputuotteen määrää, lisäksi tarjoamme ennenäkemätöntä joustoa tuottajalle. Samalla asiakkaamme voivat vastata kasvaneeseen biopohjaisten, uusiutuvien polttoaineiden kysyntään. Suuressa mittakaavassa ja useaan kohteeseen skaalattuna puhumme merkittävästä vaikuttavuudesta sekä omavaraisuuden että ilmaston näkökulmasta”

Convionin toimitusjohtaja Erkko Fontell on samoilla linjoilla ”Tämän konseptin myötä meillä on mahdollisuus mullistaa biokaasulaitosten tuotanto” Yhdistämällä Convionin ja Q Powerin erittäin tehokkaat ja skaalautuvat teknologiat voimme tarjota avaimet käteen -ratkaisuja biokaasualalle. Erityisen hienoa on, että voimme helpottaa biokaasun tuottajia kasvattamaan tuotantoaan tuomalla metanoinnin rinnalle modulaarisen elektrolyyseriteknologian ja lisäksi pystymme tarjoamaan joustavuutta uusiutuvan energian hintavaihteluiden mukaan. Näemme, että tällaiselle ratkaisulle on ollut tarvetta”

Q Power ja Convion kehittävät konseptin loppuvuoden 2023 aikana . Tämä yhteistyö kuvastaa molempien toimijoiden sitoutumistaan edistyneiden teknologioiden kehittämiseen kestävästi ja asiakkaiden tarpeiden mukaisesti. Molempien tavoitteena on päästöjen vähentäminen, ilmastonmuutosta vastaan taisteleminen sekä siirtyminen kohti kestävämpää energiatulevaisuutta.

Lisätietoja:

Q Power Oy

Marko Niskanen, teknologiajohtaja etunimi.sukunimi@qpower.fi +358 50 357 5363

Eero Paunonen, toimitusjohtaja, etunimi.sukunimi@qpower.fi, +358 44 425 2260

Paula Korkeamäki, viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja etunimi.sukunimi@qpower.fi, +358 40 757 7177

Convion Logo

Convion Oy

Tuomas Hakala, perustaja, Business Development, etunimi.sukunimi@convion.fi +358 400 359 776

Erkko Fontell, perustaja, CEO, etunimi.sukunimi@convion.fi , +358 40 7544389

Kategoriat: