Outokumpu ja Q Power tutkivat synteettisen metaanin tuotantoa Torniossa nopeuttaakseen ruostumattoman terästeollisuuden hiilidioksidipäästöjen vähentämistä

Lehdistötiedote 4. maaliskuuta 2024

Outokumpu, johtava vastuullisen, 100-prosenttisesti kierrätettävän ruostumattoman teräksen tuottaja, on sitoutunut kiertotalousmalliin ja etsii jatkuvasti tapoja vähentää teräksenvalmistuksessa syntyvää jätettä ja sivutuotteita. Seuraava askel tällä matkalla on tutkia hiilidioksidintalteenottoteknologian (CCU) mahdollisuuksia hyödyntää yhtiön päästöjä polttoaineiden valmistuksessa. Outokumpu on allekirjoittanut aiesopimuksen suomalaisen Power-to-X-teknologiatoimittaja Q Powerin kanssa, ja tarkoituksena on tutkia synteettisen metaanin* tuotantoa Outokummun suurimmalla tehtaalla Torniossa.

Sopimuksen myötä aloitetaan selvitys synteettisen metaanin tuotantoon tarvittavasta ekosysteemistä sen teknisistä, taloudellisista ja kaupallisista näkökulmista. Projekti tukee vahvasti Outokummun hiilineutraaliustavoitteita, sillä siinä tutkitaan mahdollisuutta ottaa häkäkaasua ja hiilidioksidia talteen yhtiön tuotantoprosesseista ja käyttää niitä synteettisen metaanin raaka-aineina. Ensisijaisena tavoitteena olisi tuottaa polttoainetta vähentämään riippuvuutta fossiilisista polttoaineista, kuten LNG:stä.

”Outokummun visiona on hiilineutraali, jätteetön ruostumattoman teräksen tuotanto, ja CCU on yksi avainteknologioista matkallamme kohti hiilineutraaliutta. Yhteistyö huipputeknologiaa hyödyntävän Q Powerin kanssa mahdollistaa erilaisten vaihtoehtojen selvittämisen yhdessä. Vahvoja kumppanuuksia tarvitaan nopeuttamaan kiertotaloutta, jossa jopa päästöt voidaan kierrättää ja käyttää uudelleen ilmastovaikutusten minimoimiseksi ja tehokkuuden maksimoimiseksi”, sanoo Stefan Erdmann, Outokummun teknologiajohtaja.

”Olemme erittäin innoissamme yhteistyöstä Outokummun, maailman johtavan vastuullisen ruostumattoman teräksen valmistajan, kanssa. Tämän esiselvityksen avulla tuotamme tietoa ja dataa siitä, miten Outokumpu voisi valmistaa päästöistään arvokasta polttoainetta. Q Powerin missio on kehittää ja toimittaa konkreettisia ratkaisuja, eli synteettisen metaanin tuotantoon liittyvää teknologiaa, ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Vastuullisuusarvomme ja -tavoitteemme ovat linjassa Outokummun arvojen ja tavoitteiden kanssa, ja uskon, että yhdessä voimme vaikuttaa positiivisesti ilmastoon sekä tehostaa synteettisten polttoaineiden tuotantoa ja käyttöä”, sanoo Q Powerin toimitusjohtaja Eero Paunonen.

* Synteettinen metaani on synteettinen kaasu, joka on valmistettu uusiutuvasta vedystä ja kierrätetystä hiilidioksidista. Synteettisellä metaanilla voidaan korvata maakaasu ja biokaasu. Kun se nesteytetään, sillä voidaan korvata myös nesteytetty maakaasu (LNG), ja sitä voidaan kuljettaa jo olemassa olevan infrastruktuurin avulla.

Lisätietoja:

Outokumpu media: viestintä- ja brändijohtaja Päivi Allenius p. +358 40 753 7374 tai Outokummun mediapuhelin +358 40 351 9840, sähköposti media(at)outokumpu.com

Q Power media: viestintäjohtaja Paula Korkeamäki p. 040 757 7177 paula.korkeamaki(at)qpower.fi

Kategoriat: