Historiallinen hetki – Suomen ensimmäisen teollisen mittakaavan vihreän vedyn ja synteettisen metaanin tuotantolaitoksen peruskivi on muurattu

P2X Solutions Harjavalta green hydrogen plant  founding stone laying ceremony.

Harjavallan Suurteollisuuspuistoon nousee P2X Solutionin rakentamana Suomen ensimmäinen teollisen mittakaavan vihreän vedyn ja synteettisen metaanin tuotantolaitos. Rakentamista valmistelevia töitä tontilla on aloitettu tekemään jo alkusyksystä. Tänään vietetään historiallista tilaisuutta, sillä tänään on laitoksen ja samalla myös suomalaisen vetyteollisuuden peruskiven muuraustilaisuus.

Myös elinkeinoministero Mika Lintilä totesi avauspuheessaan, että tänään tehtiin historiaa. Harjavallan vihreän vedyn tuotanto on ehtinyt ensimmäisenä tähän pisteeseen. Tämä on kuitenkin vasta alkusoittoa, sillä monesta hankkeesta tehdään tänäkin vuonna insvestointipäätöksiä. Ministeri Lintilä totesi ”Olen vakuuttunut, että kotimaisen energian menestystarina alkaa tästä”.

”Meillä on kunnia olla mukana toteuttamassa Suomen ja koko Euroopan yhteisiä hiilineutraalius- ja ympäristötavoitteita. Tämä on merkittävä tapahtuma myös yhteiskunnallisesti, sillä vihreän vedyn tuotanto on tärkeä osa puhdasta ja riippumatonta energiajärjestelmää. Lisäksi laitoksen yhteyteen rakentuu synteettisen metaanin tuotantolaitos, jonka avulla osaltamme olemme tukemassa liikenteen hiilineutraaliustavoitteita.” P2X Solutionin toimitusjohtaja Herkko Plit iloitsee.

Harjavaltaan rakentuva synteettisen metaanin tuotantolaitos on maailmankin mittaluokassa tarkasteltuna suuri. ”Olemme edelläkävijänä liikkeellä, tiettävästi tämän mittakaavan synteettisen metaanin tuotantolaitosta ei maailmalta löydy, tämä on siis ensimmäinen mittakaavassaan”” kommentoi Q Powerin toimitusjohtaja Eero Paunonen ja jatkaa ”On todella hienoa, että saamme olla P2X Solutionin kanssa toteuttamassa uraauurtavaa työtä, tämä projekti on edelläkävijä energiaomavaisuuden ja ilmastotavoitteiden saavuttamisessa”.

Metaani on erittäin hyvin energiaa varastoiva, puhdas polttoaine, siksi se on erittäin käyttökelpoinen monissa kohteissa, ja soveltuu suoraan käytettäväksi olemassa olevassa kaasuinfrastruktuurissa. Erityisen positiivinen merkitys on sillä, että metaanin raaka-aineena hyödynnetään vedyn lisäksi hiilidioksidia (CO2). Tällöin hiilidioksidi ei päädy päästönä ilmakehään, vaan se saadaan kierrätettyä. Näin ollen se on kestävä vaihtoehto fossiilisille polttoaineille.

“Teknologiamme juuret ovat suomalaisella suolla, jossa metaania on syntynyt miljoonien vuosien ajan. Erinomaisen tutkimustyön ja tuotekehityksen tuloksena meidän teknologiamme on sekä tehokas että modulaarisesti skaalautuva asiakkaiden tarpeiden mukaan, mikrobimme sietävät myös epäpuhtauksia syöttökaasussa harvinaisen hyvin” Paunonen summaa teknologian hyötyjä.

Q Powerin metanointi perustuu mikrobiologiseen metanointiin ja sen prosessitehokkuus on 82%. Prosessi on energia- ja kustannustehokas, koska bioreaktori ei vaadi sekoitusta, paineistusta tai jatkuvatoimista nesteiden pumppausta. (Lue lisää teknologiastamme)

Q Powerin teknologian avulla voidaan tuottaa ja varastoida uusiutuvaa energiaa. Ratkaisujen avulla yhteiskunta siirtyy pala kerrallaan kohti hiilineutraalia tulevaisuutta.

”Energiajärjestelmän murros on väistämätön – ilmastonmuutos etenee ja vaateet huoltovarmuudelle kasvavat, joten tulevaisuudessa odotamme, että pääsemme uutisoimaan vieläkin suuremmista uusiutuvan metaanin tuotantolaitosten rakentamisesta.” Paunonen kommentoi tulevaisuuden näkymiä.

Tuotantolaitoksen peruskivi on muurattu ja rakentaminen pääsee käyntiin. Sekä vety- että metanointilaitoksen toimitus ja käyttöönotto tapahtuvat aikataulun mukaan vuonna 2024.

Lisätietoja:

Eero Paunonen, toimitusjohtaja, Q Power Oy
eero.paunonen(at)qpower.fi
+358 44 425 2260

Herkko Plit, toimitusjohtaja, P2X Solutions Oy
herkko.plit(at)p2x.fi
+358 50 462 0788

P2X Solutions on suomalainen vihreän vedyn ja Power-to-X-teknologian edelläkävijä. Vauhditamme vetymarkkinan syntyä kokonaisvaltaisesti ja innovatiivisesti arvoketjun kaikilla osa-alueilla. Toimimme vihreän vedyn ja synteettisen polttoaineen tuottajana ja jakelijana sekä toimitamme vetylaitoksen asiakaslähtöisesti tarvittaessa avaimet käteen -periaatteella. Muutamme maailmaa puhtaammaksi – yhdessä. https://p2x.fi/ https://p2x.fi/

Kategoriat: