Keravalla valmistetaan energiantuotannon CO2-päästöistä uusiutuvaa polttoainetta

Keravalla käynnistyi syyskuussa hanke, jonka tuloksena Keravan Energian energiantuotannosta syntyvien savukaasujen hiilidioksidipäästöjä otetaan talteen ja hyödynnetään uusiutuvan polttoaineen valmistukseen.  

Syyskuussa 2021 Keravan Energia ja teknologiayritys Q Power ryhtyivät pilotoimaan ratkaisua, jossa Keravan Energian energiantuotannossa syntyvien savukaasujen CO2-päästöjä otetaan talteen ja hyödynnetään uusiutuvan synteettisen metaanin valmistukseen.

Synteettinen metaani on hiilineutraali polttoaine, jota valmistetaan hiilidioksidista sekä uusiutuvalla sähköllä tuotetusta vedystä. Sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi raskaan liikenteen ajoneuvojen ja energiantuotannon polttoaineena. Synteettinen metaani vastaa koostumukseltaan maakaasua.

Syyskuussa alkaneen pilottihankkeen ensimmäinen vaihe on nyt saatu päätökseen ja sen tulokset ovat lupaavia. Energiantuotannon savukaasuista talteen otettu hiilidioksidi osoittautui metanointiin sopivaksi ja testilaitteistolla tuotettiin metaania tehokkaasti. Savukaasuista erotetun hiilidioksidin puhtaus ja teknologioiden yhteensovittaminen olivat suurimmat kysymysmerkit, mutta pilotoinnin aikana saimme kehitettyä teknologiat niin, että hiilidioksidi saatiin riittävän puhtaaksi metaanin raaka-aineeksi. Keravan biovoimalaitoksen pilotti on tiettävästi ensimmäinen hanke koko maailmassa, jossa energiantuotannon CO2-päästöistä on tehty onnistuneesti uusiutuvaa metaania.

”Olemme erittäin tyytyväisiä pilottihankkeen tuloksiin, hankkeessa todennettiin Keravan biovoimalaitoksen savukaasuista erotetun hiilidioksidin soveltuvuus uusiutuvan metaanin raaka-aineeksi. Tulokset antavat hyvän lähtökohdan teollisen kokoluokan laitoksen suunnittelun jatkamiseen siten, että laajamittainen tuotanto voidaan aloittaa vuoden 2024 aikana”, kertoo Q Powerin toimitusjohtaja Eero Paunonen.


Seuraavana selvityksessä kaupallinen kannattavuus

Hankkeen seuraava vaihe, toteutussuunnittelu, käynnistyy heti vuoden vaihteessa ja siinä selvitetään yksityiskohtaisemmin mm. laitteiston luvitukseen, kannattavuuteen ja tekniseen toteutukseen liittyviä tekijöitä siten, että investointipäätökset on mahdollista tehdä 2022 lopussa. Osana toteutussuunnittelua hankkeelle haetaan myös julkista tukea niin kotimaisista kuin eurooppalaisistakin tuki-instrumenteista.

”Toteutussuunnittelun ja tukipäätösten jälkeen tavoitteena on rakentaa Keravalle n. 10 MW uusiutuvan metaanin tuotantolaitos, joka mahdollistaa uusiutuvan metaanin valmistamisen kustannustasolla, joka kykenee kilpailemaan nykyisten fossiilisten liikennepolttoaineiden kanssa” Q Powerin toimitusjohtaja Eero Paunonen toteaa.

Keravan Energian tavoitteena on integroida metanointiprosessi osaksi energiantuotantoa, jolloin nyt suunnitteilla olevalla 10 MW laitoksella yhtiön CO2-päästöt voivat vähentyä jopa 20 000 tonnia vuodessa.

”Keravan Energian energiantuotanto on CO2-päästötöntä viimeistään 2030. Olemme toimenpiteillämme pudottaneet päästöjä jo 88 prosenttia vuoden 2010 tasosta, mutta viimeiset rippeet ovat haastavimmat. Yhteistyömme tavoite Q Powerin kanssa on, että vuonna 2024 metanointiteknologia saadaan tuotannolliseen käyttöön, ja sen avulla voimme saada energiantuotannostamme jopa hiilinegatiivisen”, kommentoi Keravan Energian toimitusjohtaja Jussi Lehto. 

Keravan Energian energiantuotannosta syntyvästä CO2:sta tuotettu synteettinen metaani riittäisi jopa 300 raskaan yhdistelmäajoneuvon vuosittaisen kulutuksen kattamiseen. Keravan kaupungin tilastojen mukaan vuonna 2019 tieliikenteen osuus CO2-päästöistä Keravalla oli noin 43 prosenttia.

”Ilmastonmuutoksen hillintä edellyttää päästövähennyksiä useilla sektoreilla. On hienoa, että yhdessä pilotoimallamme uudella teknologialla ja tehokkaalla sektori-integraatiolla saamme ensinnäkin energiantuotannosta syntyvän hiilidioksidin hyödynnettyä, mutta myös vähennettyä raskaan liikenteen päästöjä uuden polttoaineen myötä”, Keravan Energian Jussi Lehto toteaa.

Teknologian juuret suomalaisessa suossa

Mikrobit ovat tuottaneet suomaastossa metaania miljoonia vuosia. Bioreaktorien kehitys sai sieltä alkunsa vuonna 2007 ja jalostui seuraavien vuosien aikana nykyiseksi metanoinnin teknologiakokonaisuudeksi, mikä puolestaan johti Q Powerin perustamiseen vuonna 2019 ja metanointiratkaisun kaupallistamiseen vuonna 2020.

Vaiherikas ja työntäyteinen matka on johtanut nykyiseen teknologiatasoon ja markkinoiden parhaaseen hyötysuhteeseen. Biologinen prosessi on osoittautunut erittäin kestäväksi, huoltovapaaksi ja skaalattavaksi – valmiiksi ratkaisuksi jolla voimme tuottaa hiilineutraaleja polttoaineita jo tänään.

Lisätietoja:

Q Power Oy
Toimitusjohtaja Eero Paunonen, +358 44 425 2260, eero.paunonen@qpower.fi

Teknologiajohtaja Marko Niskanen, +358 50 357 5363, marko.niskanen@qpower.fi

Keravan Energia Oy
Toimitusjohtaja Jussi Lehto, +358 50 559 1815, jussi.lehto@keoy.fi
Teknologiajohtaja Sami Kotimäki, +358 40 743 3706, sami.kotimaki@keoy.fi

Keravan Energia on moderni energiayhtiö, jonka historia ulottuu vuoteen 1906. Keravan Energia painottaa valikoimassaan uusiutuvaa ja CO2-vapaata energiaa: omassa tuotannossa yhtiö käyttää pääasiassa kotimaista uusiutuvaa puupolttoainetta. Yhtiö on pudottanut CO2-päästöjään jo 88 prosenttia vuodesta 2010 – kivihiilen käytöstä yhtiö luopui jo vuonna 2001 ja turpeesta 2020. Oma aurinkovoimala Keravalla tuottaa täysin päästötöntä sähköä, lisäksi yhtiö on mukana useissa tuuli- ja ydinvoimahankkeissa.

Q Power on vuonna 2019 perustettu innovatiivinen suomalainen startup, joka on erikoistunut synteettisten polttoaineiden tuotantoteknologioihin. Q Power on kehittänyt hyötysuhteeltaan maailman parhaan teknologian synteettisen metaanin tuotantoon ja yhtiöllä on vankkaa osaamista myös kaasutusteknologioiden saralla.

Kategoriat: