Miltä tuotekehitys näyttää innovatiivisessa startup-yrityksessä?

Q Powerin liiketoiminta perustuu vuosien kovaan tutkimus- ja tuotekehitystyöhön. Q Power on malliesimerkki siitä, miten tutkimusympäristöstä voidaan ponnistaa markkinoille kotimaisen, kansainvälisesti kilpailukykyisen tuotteen kanssa.

Yhtiömme historia juontaa juurensa 2010-luvun alkuun, jolloin pieni ryhmä alkoi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:ssä tutkia mikrobien käyttöä synteettisen metaanin tuotannossa. Ryhmän työssä oli alusta alkaen mukana MMT Anni Alitalo, joka toimii nykyisin Q Powerin tuotekehitysjohtajana.

Tuotteen kehittäminen biologisen prosessin ympärille on vaativaa työtä, joka vaatii kovan osaamisen lisäksi pitkäjänteisyyttä ja sinnikkyyttä. 

Jutussa Anni avaa, millaista tuotekehitystyö on luonteeltaan ja millaisten ratkaisujen myötä Q Powerille on kehitetty ainutlaatuisen tehokas metanointiteknologia.

 

Tuotekehitysjohtaja Anni Alitalo

 

Q Power on innovatiivinen deep tech-yritys, joka kehittää omaa teknologiaa. Sinä olet ollut tuotekehitystyössä keskeisessä roolissa hyvin varhaisesta vaiheesta lähtien. Miten kuvaisit: millaista Q Powerin tuotekehitystyö on luonteeltaan?

Ehkä lyhyesti kuvattuna voisi sanoa, että kokeellista, mutta perustutkimukseen pohjautuvaa. Kokeilemme, testaamme ja kehitämme konkreettisesti asioita.

Tekemisemme on myös hyvin ennakkoluulotonta: kokeilemme sellaistakin, mikä ei ehkä ensimmäisenä tulisi mieleen. Parasta tuotekehitystyössä olisi pitää sellainen lapsen kaltainen leikkimielinen asenne tekemiseen.

Työssä hyvin olennaista on eri vahvuusalojen yhteensovittaminen ja yhdessä tekeminen. Parasta on, kun on tiimissä hiukan eri osaamisprofiileita ja luonteenpiirteitä, niin löytyy uusia näkökulmia asioihin. Tuotekehitys on hyvin paljon porukalla tekemistä.

Mikä on työssäsi kaikkein haastavin puoli?

Kun kehittää uusia asioita, eikä voi nojata toisten jo kokeilemiin ja kehittämiin asioihin, pitää sietää epävarmuutta ja toisaalta luottaa riittävästi omaan tekemiseen. Se ei ole aina helppoa. Joskus on vaikeaa tietää, tehdäänkö asioita oikeaan vai väärän suuntaan. Välillä kehittäminen on pään seinään lyömistä, ja sitten lopulta löytyy se oikea juttu, jolla päästään eteenpäin. Yleensä onnistumiseen tarvitaan aika monta epäonnistumista.

Q Power on kehittänyt P2X-markkinoille ainutlaatuisen teknologian. Tämä on vaatinut myös ainutlaatuista osaamista. Mikä on mielestäsi Q Powerin keskeinen kilpailuetu?

Lähestymistapamme on ollut hyvin poikkeuksellinen – esimerkiksi siltä osin, että hyödynnämme ratkaisussamme mikrobiologisia sekapopulaatioita puhdasviljelmien sijaan. Tämä on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi, vaikka vielä joitakin vuosia sitten ajateltiin yleisesti, että ei ole kovin edistyksellistä käyttää sekapopulaatioita. Tutkimustiedon karttuessa tämä ajattelutapa on muuttunut, ja nyt voi sanoa, että sekapopulaatioden parissa touhuamisesta on tullut jopa muodikasta.

Samoin voi sanoa kiintoainebioreaktoristamme. Kun aloitimme kehitystyötä, laboratorioissa käytettiin pääsääntöisesti nestefermentoreita ja se oli myös yleinen tapa metanoinnin osalta. Kiintoainereaktoreista ei ollut edes kuvausta biorposessitekniikan oppikirjassa. Reaktorit olivatkin hyvin alkukantaisia, usein kuvattuna lähinnä kasana ravintoa, jota mikrobikanta hyödynsi. Oltiin kaukana nestefermentorien erittäin pitkälle hiotuista, kattavilla säätö- ja mittausjärjestelmillä varustelluista laitteista. Se ei kuitenkaan estänyt meitä lähtemästä kehittämään kiintoainereaktoria eteenpäin.

Vuosien varrella olemme kehittäneet hyvin pitkälle säädellyn, tehokkaan kiintoainebioreaktorin, jota voidaan soveltaa hyvin moniin eri tarkoituksiin. Erityisen hyvin reaktori soveltuu kaasumaisten ja/tai nestemäisten tuotteiden tuotantoon kaasumaisista lähtöaineista. Reaktoria voisi hyödyntää myös vaikkapa yksisoluproteiinin tuotantoon.

Metanoinnissa vedyn ja hiilidioksidin niukkaliukoisuus veteen on reaktiota rajoittava tekijä. Kaasujen liukoisuutta nesteeseen on pyritty lisäämään mm. sekoittamalla tai lisäämällä painetta. Nämä kuitenkin kuluttavat energiaa ja heikentävät reaktorin kokonaishyötysuhdetta.

Kehittämässämme teknologiassa kaasut saadaan siirtymään hyvin tehokkaasti mikrobeille reaktorirakenteen avulla ilman sekoitusta tai paineen käyttöä. Reaktorin hyötysuhde onkin lähellä reaktioyhtälön mukaista teoreettista hyötysuhdetta, kun energiaa ei tarvitse käyttää reaktorin vimmattuun sekoittamiseen, jatkuvaan nesteiden pumppaamiseen tai paineen käyttöön.

Varmasti etu on myös se, että olemme toteuttaneet koko ketjun mikrobien valikoinnista ja rikastamisesta aina tuotantomittakaavan järjestelmään saakka. Tekninen kokonaisuus sisältäen reaktorit ja automaatiojärjestelmistä aina prosessiohjaukseen saakka on omaa käsialaamme. Näin ollen pystymme myös muokkaamaan järjestelmää eri tarpeisiin hyvin joustavasti sekä kehittämään teknologiaa edelleen.

Q Power tavoittelee lähivuosina voimakasta kasvua kansainvälisillä markkinoilla. Millaisia uusia tuotekehityksen osaajia/osaamisprofiileja uskot yrityksen tarvitsevan kasvun tueksi?

Tarvitsemme osaavia henkilöistä hyvin monella osaamisprofiililla. Tavoitteenamme on laajentaa tuotekehitystä myös uusille alueille. Olemme yleisesti ottaen erittäin kiinnostuneita etevistä henkilöistä, joilla on monialaista osaamista. Kokemus ja osaaminen uuden kehittämisestä on aina eduksi.

Kategoriat: