Metanoinnin hyötysuhde – mitä väliä?

equipment-qpower-renevable-energy-photo-by-jouni_kuru-brave-teddy-3

Sähkölaitteissa hyötysuhteen merkityksen ymmärtäminen on helppoa. Jos UPS-laitteen hyötysuhde on 95%, haihtuu kilowatista laitteen käyttämää sähköä 50 W lämpönä ilmaan, ja loput menevät hyötykäyttöön – vaikkapa palvelimen tai PC:n varavirran turvaamiseen.

Biologisen metanointiprosessin hyötysuhteen ymmärtäminen on hieman monimutkaisempaa, mutta periaate on sama. Vaiheita on vain yhden sijasta kaksi. Sähköenergiasta tehdään ensin elektrolyysillä vetyä, jota tarvitaan synteettisen metaanin raaka-aineena. Tämän jälkeen yhdistetään hiilidioksidi ja vety: alkaa biologinen prosessi, jossa mikrobit työskentelevät ahkerasti valmistaen synteettistä metaania.

Metanointivaiheen hyötysuhde on kilpailijoidemme ratkaisuissa tyypillisesti 50 – 60%. Q Powerin prosessissa päästään 83 %:iin. Prosessimme ei vaadi korkeaa lämpötilaa tai ilmanpainetta, joten energiaa ei huku lämmitykseen tai paineistukseen, vaan vedyn energiasta siirtyy yli 80 % metaanin energiaksi.

Kannattavuuteen vaikutus on radikaali. Jos vedyn kustannus on 75 €/MWh, niin paremman hyötysuhteemme tuottama etu on lähes 25 €/MWh kilpaileviin metanointiratkaisuihin verrattuna. Asiakkaamme kannalta tämä välittyy suoraan tuloslaskelman alimmalle riville.

Hyötysuhdetta ja elinkaarikustannuksia kannattaa tarkastella potentiaalisten hankkeiden selvitysvaiheessa huolellisesti. Autamme Q Powerissa mieluusti asiakkaita hankesuunnitteluvaiheen selvitystyössä – ota yhteyttä, niin sovitaan asiasta tarkemmin!

Sami Lakio

Myyntijohtaja
Q Power Oy

 

+358 40 588 2728
sami.lakio@qpower.fi

Kategoriat: