Olen aina halunnut tarkastella asioita monesta eri näkökulmasta. Siksi tänään syvennyn aiheeseen, joka saattaa aluksi vaikuttaa suorastaan tylsältä, mutta uskokaa pois, se on innostava!
Nimittäin: kaatopaikkojen muuttaminen energiantuotantolaitoksiksi. Luit oikein, se on innostavaa. Kaatopaikat voidaan muuttaa uusiutuvan energian tuotantokeskuksiksi ja minä avaan tässä blogissa ajatuksiani miten se tehdään.
Tiesitkö, että kaatopaikat, nuo jätteiden hautausmaat, ovat enemmän kuin päälle näkyy? Monet meistä tuntevat kaatopaikkojen on ei-niin-positiivisen maineen, sillä ne tuottavat merkittävän määrän hiilidioksidia ja metaania sisältävää kaasua, jotka molemmat ovat kasvihuonekaasuja. Mutta tässä piilee homman juju: voimme hyödyntää tätä nyt alikäytettyä resurssia tuottaaksemme puhdasta, kestävää energiaa. Synnytetään roskasta rikkautta!
Varmaankin pohdit, että miten tai, että tiedät jo, että metaania kerätään, malta mielesi, luvassa on enemmänkin. Aloitamme kuitenkin siitä eli peittämme kaatopaikan ja lisäämme putkistoja keräämään tuotetut kaasut sen sijaan, että ne päästettäisiin ilmakehään. Tämä on monilla jätteenkäsittelylaitoksilla tuttua toimintaa. Seuraavaksi voimme laajentaa energiapalettia ja hyödyntää peitettyä aluetta asentamalla uusiutuvan energian tuotantoa, kuten tuulivoimaa tai aurinkopaneeleita. Erityisen kannattavaa silloin, kun lähellä on sähköverkko valmiina vastaanottamaan ympäristöystävällistä sähköä.
Mutta tämä ei ole vision loppu. Ei lähelläkään! Menemme vielä piirun verran pidemmälle tuomalla elektrolyysin osaksi kokonaisuutta. Uusiutuvasta energiasta ja vedestä tämä laite tuottaa vihreää vetyä (H2), erittäin tärkeä molekyyli energiajärjestelmälle. Tämä pikkuruinen molekyyli avaa oven energiamuutokseen energiapotentiaalinsa ja jatkojalostusmahdollisuuksien ansiosta. Jatkojalosteisiin, kuten synteettisten polttoaineiden tuottamiseen on jo olemassa teknologioita.
Nyt saatat miettiä, miksi puhun elektrolyysistä ja kaatopaikoista samassa yhteydessä. Valmistaudu siis todelliseen energiaoptimointiin; Nyt voimme antaa Q Powerin mikrobeiden tehdä töitään; hyödyntämällä kaatopaikkakaasusta hiilidioksidin ja yhdistämällä sen elektrolyysissä tuotettuun vihreään vetyyn voimme tuottaa uusiutuvia polttoaineita! Lisäksi voimme tuottaa synteesikaasua kaasuttamalla osan jätteestä (kuten puupohjaiset materiaalit). Synteesikaasun voimme taas muuttaa synteettiseksi metaaniksi (CH4) ja lämmöksi. Kaiken tämän ytimessä on meidän biokatalyyttinen metanointiteknologia. Näin muutamme jätteenkäsittelylaitoksesta tehokkaan uusiutuvan energiantuotannon keskittymän.
Mieleen ehkä tulee, että eikö metaaani alussa mainittu kasvihuonekaasuksi. Kyllä, näin on. Mutta tämän metaanin voi käyttää kaikkialla, missä fossiilista maakaasua käytetään tällä hetkellä. Näin me olemme hyödyntäneet kaasun, joka muutoin olisi hukkaa. Me emme hukkaa jätettä.
Räätälöityjä ratkaisuja kaatopaikan tarpeisiin
Tietenkin jokaisella kaatopaikalla on omat ainutlaatuiset piirteensä ja maantieteelliset tekijät, jotka vaikuttavat parhaaseen lähestymistapaan energiantuotannossa. Siksi aloitamme projektin tekemällä esiselvityksen, jossa arvioimme erilaisia tekijöitä, kuten etäisyyttä sähköverkkoihin, paikallista kysyntää sähkölle tai lämmölle sekä synteettisten polttoaineiden ostajia. Tällä tavoin voimme räätälöidä ratkaisumme varmistaaksemme maksimaalisen tehokkuuden ja hyödyntääksemme kunkin kaatopaikan potentiaalia parhaalla mahdollisella tavalla.
Tunnustan, etten ole asiantuntija jätteenkäsittelybisneksessä, mutta tiedän, että huolellisen suunnittelun ja analyysin avulla voimme määrittää kullekin kohteelle toteuttamiskelpoisimmat ja ympäristöystävällisimmät vaihtoehdot. Olipa kyse sähköstä, lähellä olevien laivojen e-LNG toimituksista, energian tuottamisesta kaupungille tai kunnalle tai jopa metaanin ja energian hyödyntämisestä sähköistämiseen ja lämmittämiseen, vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia on paljon.
Joten, rakkaat kestävän tulevaisuuden rakentajat: liittäkäämme voimamme yhteen ja ja valjastakaamme jätteenkäsittelyn energiapotentiaali uusille tasoille. Muistakaa, meillä on kaikki valta ja mahdollisuudet tehdä muutosta. Matkan aloitamme innovatiivisesta ajattelusta ja intohimosta ympäristön kestävyyttä kohtaan.
Seuraavaan kertaan asti, pysykäämme uteliaina ja jatkakaamme ilmastonmuutoksen vastaista taistelua!
-Sara
Blogin on kirjoittanut Sara Kesäläinen, työskentelee Q Powerin ratkaisumyynnissä. Saralla on taskussaan kemian tekniikan maisterintutkinto ja hänen intohimonsa on tehdä asioita kestävästi ja nopeuttaa vihreää siirtymää. Sara tekee tiivistä yhteistyötä asiakkaiden ja kollegoiden kanssa hyödyntäen Q Powerin huipputeknologiaa auttaakseen asiakkaitamme saavuttamaan hiilineutraaliustavoitteensa.