Kaatopaikkakaasun testaus Q Powerin metanointireaktiossa etenee Salon Korvenmäessä

Lounais-Suomen jätehuolto ja Q Power kokeilevat Salon Korvenmäen jätekeskuksessa muutoin hyödyntämiskelvottoman kaatopaikkakaasun muuntamista puhtaaksi biometaaniksi. Alkuvuonna 2020 on valmisteltu testaamista, joka on nyt alkanut. Bioreaktoriin on alettu syöttää kaatopaikkakaasua puhdistimen läpi, ja ensimmäiset testitulokset näyttävät lupaavilta.

Q Powerin koelaitteisto on yhdistetty putkilinjastoon, jolla kaasua kerätään kaatopaikka-alueelta. Laitteisto koostuu kahdesta merikontista, joiden sisään on rakennettu teollisen metanointilaitoksen tuotantoprosessi pienoiskoossa: bioreaktorit, puhdistusyksiköt, kaasuvarasto, kaasupoltin sekä automaatio- ja ohjausjärjestelmät. Laitteistoa voidaan ajaa täysin etäohjattuna.

Testausvaiheessa kokeillaan reaktorin ajamista sekä puhdistetulla että puhdistamattomalla kaasulla. Kaatopaikkakaasu sisältää erilaisia epäpuhtauksia, joista osa voidaan hyödyntää mikrobiologisesti. Tällä hetkellä tutkitaan muun muassa rikin ja siloksaanien hyödyntämiskelpoisuutta mikrobien ravinteina. Kaatopaikkakaasun koostumuksen mittaamisesta vastaa kumppanimme Qualvista.

***

Lisätietoja: Viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Heikki Koponen, heikki.koponen@qpower.fi, +358 50 517 2674

Kategoriat: